Vi är BÄST!

Grattis alla mammor. Idag är det mors dag! En dag då alla mammor har rätt till frukost på sängen ;) Den traditonen har då vi haft! Är ju lite mysigt tycker jag!
Har inte gett min mamma något utan det kommer imorgon då vi far till Umeå så blir en överraskning... :) Har bara ringt och Grattat henne!

Gårdagen var jättetrevlig vi var bjudna till M´s bror med familj och hade väldigt trevligt. Åt jätte god mat, grillat med potatisgratäng alt pommes! Till efterrätt var de jordgubbar/hallon med glass (men de lät jag bli).

Idag blir de restautang som M´s mamma bjuder på. En hel helg med massa god mat och många skratt det är tur det med tanka på att de bara regnar!



Haha...

http://youtu.be/saDM73IQObI

Puss!

Rapar...

Tänk att rapar kan göra så ont?! Det är nog det enda som jag "lider" av mest efter open! Annars mår jag fina fisken och vågen går åt rätt håll! Få se hur länge den fortsätter med det nån ggn måste de ju avta, väl?! Lite platå för att sen ruscha vidare!

Idag är jag äckligt lat! Få se om jag får något vettigt gjort på eftermiddagen. Imorgon blir de städning av övervåningen och så måste förnstrerna putsas.
Ikväll ska vi på trivselkäll på dagis, den sista! Känns konstigt att Elina börjar på skola nu! *USCH* känner mig gammal!! GAMMAL!! Var tar åren väg, hur ska de sluta, ska jag stanna i detta för evigt! Jag vill utvecklas och den där lilla röda jävueln måste FRAM! Vill så mycket men inget händer och ja jag vet som alla säger men GÖR DET DÅ! Men de går inte?! Orkar inte spekulera i varför heller för jag är som jag är! Men en dag så! Då ska jag inte bara vela utan också GÖRA! Trust ME!

Igår såg vi hur många lingon finns det i världen, den var superbra dock lite tradig mellan varven men bjöd på många goda skratt. Det gänget är bara suveränt! All eloge till dom!

Snart dax för skolavslutning och jag åkte på jobb, så klart! Får iallafall smita ner på lunchen och kika lite! :)
Nationaldagen händer det oxå massvis på samhället blir en rolig dag. Hoppas bara dessa regnmål kan försvinna nån gång! Regnat till och från nu så man blir galen!

Var tog veckan vägen??!!

Oj vad tiden gått fort! Min sjukskrivning är över imorgon! Att tre veckor kan gå så himla snabbt!
Allt flyter på som bara den hemmavid med mat och motion. Kilona tappar jag! Får hoppas det fortsätter lika bra.
Kommer då verkligen kämpa på med motionen och få det till en del av min vardag. Det ÄR ju ett MÅSTE! ;)

Vart så himla glad idag! Min älskling kom hem med nya gympaskor! Wohoooo!! Vart såå GLAD! Jättefina Reebok och gissa om det var skillnad mot för dom jag hade tidigare.

I Måndags hände det!! Elina föll av hästen för första ggn som tur var gick det jättebra! Fick oxå höra att man ska minst falla av 100 gånger innan man är en riktig ryttare!! Så 99 gånger kvar!

Idag kom oxå studsmattan upp på riktigt med nät och allt! Så ännu ett steg närmre mot sommar!!

Oj va denna sommar kommer gå fort!

Joo har avverkat två loppisar med och har fyndat till barnen. Emanuel har fått en jättetuff jeansjacka den var som ny och en svin cool skjorta som M hittade. Den hade flames på.. ;) Mini raggaren!! Elina har fått lite mer brukssaker och så hitta jag en super söt lampa med små kristaller i rosa. Perfekt till Elina´s rum. Så nööjd så!! :)
 




Tror bestämt..

ATT vågen spelar mig ett spratt för enligt den så har jag tappat ytterligare 3,4 kg. Det betyder en total viktnedgång på 18,9 kg! Kan det verkligen stämma??!!
Får hoppas det och ska bli intressant nästa Måndag då det är dags för vägning igen.
Men självklart blir man jätteglad och sporrad!

Emanuel är jättesnorig så hoppas det vänder jättesnabbt nu med tanke på att vi ska till Umeå på Torsdag och ta bort polypen.
Jag hoppas vårt besök där kommer gå bra.

Idag blir de återigen en inne dag för regnet faller från himlen och det är sviiin kallt!

Nu ska här intas mellis och sen lägga sig under en filt och få lite värme!

Kramar!


Fredag Kväll..

OCH Jag är så sjukt less, uttråkad och blää!
Vad ska man hitta på?? Det suger att bo här ibland. Tänk om man åtminstone kunnat åka över till nån och dricka kaffe! Fast måste erkänna att jag är ganska lat med att göra just det oxå.

Ibland känns det som att jag misslyckas med det mesta. Vill nog inte gå in på här vad som tynger mina tankar men önska bara man kunde få en spark i arslet ibland och att man fick höra att det man gjort/gjorde var bra.
Men nä!

Längtar till Trixi kan följa med på mina promenader! Hon är ju MIN vovve och ska få ett mycket mer aktivt liv nu än vad hon haft för matte ska bli träningsguru. Få se om man i vinter törs ge sig ut på skidor men har en stark känsla av att jag lär hamna till skogs! Haha!

Får väl fortsätta glo på viktop.se och läsa sig blind på allt där så man får grubbla på mer! :)
Undra hur jag ser ut om ett halvår??! Men nää ska ta en dag i taget nuu! Har vilat hela dagen idag så min onda hals ska ge med sig! Vill inte däcka ska ut och gå!
I veckan far jag ju en sväng till Umeå oxå! Blir nog trevligt!

Så var de helg igen!

Sitter och degar vid datorn är trött idag. Halsen har värkt som fan i natt kan någon förklara varför man alltid blir förkyld då man börjar träna??!!
Får iallafall hoppas att de vänder snabbt! Måste ut och gåååå.
Har iallafall bestämt mig för att ta det lugnt idag. Måste helt enkelt inse att jag faktiskt opererat mig och de var relativt nyligen! Ska inte stressa och göra hastiga övning det är viktigt för man kan skada magen.
Men promenera DET ska jag göra så fort halsen är bättre.. ;) För det skadar int.

Idag ringde dom från Brukshundsklubben, sorg! Jag kan ju inte delta, att gå med hund på 5 veckor är jobbigt! Men deras plötsliga drag kan oxå de ge skador! Hmm! Hade ju så gärna velat men kommer ju fler tåg.

I helgen vet jag inte riktigt vad de blir för nått?!

Med maten går det fina fisken har t om provat äta kyckling och fullkornsris det gick hur bra som helst.
Nu har jag precis ätit en dl fiberhavregryns gröt! Tror jag ska koka mig en liten kopp kaffe vet ni vad jag riktigt saknar? Caffé Latté, skumt!! Inte ens då M äter godis el som igår vräkte i sig en stoor macka känner jag mig speciellt sugen. Men en Latté, ååååhh!!

Nåja snart kommer barnen hem igen och då är det fullt ös. Ska vila igen, pöss!

GUD så skönt...

Testade min Orbitreck idag de var bra träning, svetten flödade. Det enda jag inte riktigt gillade var att handtagen liksom far så långt bort när man trampar man står lite väl böjt.
Men det kändes där det tog.. ;) Ska träna en ggn om dagen på den nu!

Idag ska äntligen agrafferna bort! Blir skönt kanske man slpper kliandet! Erkänner dock att jag är ganska hamig av mig och orar mig för de ska göra ont..;) Hur ska jag klara att tatuera mig??!!

M är hemma och sjuk fortfarande så man har ju sällskap på dagarna. Tråkigt bara att man inte kan hitta på något! Jag sitter och drömmer mig bort efter en jänkare, vill så ha! Men en dag så ska jag gliida, sanna mina ord!
Hittade världens snyggast klädsida, MUMS!!
Frågan är bara hur jag ska kunna bedöma sen om jag passar i kläderna el inte?!! Men är väl egentligen bara så att de jag själv trivs i blir bra, eller??! Fram med det där lita på sig själv!!
Vill kunna ha klänning.

Nåja med allt jag vill ha så måste jag VINNA pengar, finns det någon som är expert på trav??! ;P För dom där Trisslotterna verkar ju int ge något.. :((

Nä nu tror jag att jag ska bälja i mig en halvkopp kaffe.. ;)

Slänger en liten tanke åt J som är i N.Y nu hoppas ni har det helt underbart det är Ni värda! Frågan är ju om de kan bli annat??!!
Pst! Erkänner jag är lite avvis.. ;)








Tänkvärt om något!

Att vara stark är inte att springa fortast eller att hoppa högst.
Att vara stark är inte att veta bäst och vara främst.
Att vara stark är att acceptera livets villkor.
Att vara stark är att tänka om, när livet inte blir som du planerat.
Att vara stark är att se möjligheterna i det som verkar omöjligt.
Att kämpa trots motvind och låta den bli till en utmaning.

Något som oxå är styrka för mig är att kunna acceptera att alla är olika. Man måste förstå och kunna sätta sig in i att vi är olika och tänker olika.
En styrka är oxå att kunna se till sina brister innan man klankar på andra. Alldeles för många gnäller på andra bara för man mår dåligt själv!! Finns inga genvägar rannsaka sig själv och må bra, be om hjälp då man inte klarar det själv. Stärk dig själv innan du går vidare!!

OCH det vitktgaste av allt att kunna säga FÖRLÅT!

Nu ska jag tala om för Er...

Att 15,5 kg har jag tappat?! Känns int direkt så men man kan ju se på kläderna. Bär man 15 kg så får man verkligen känna hur tungt det är och då har jag minst 40 kg kvar att gå ner.. ;) Inte konstigt man är trött och inte orkar!
Att gå ned i vikt det kommer nog gå bra men sen är ju kampen att stanna där som jag inte riktigt kan få kläm på det är ju där mitt problem ligger..:S Det finns bara ett hjälpmedel och det betyder HJÄÄÄRNVILJA!!
Detta måste jag lösa!

Just nu är jag trött har testat mindfulness ikväll och det var sjukt otroligt härligt! Alla Ni som inte testat gör det!! Trodde inte man kunde slappna av på det viset men OO Ja! Den kursen som går i höst skulle jag verkligen vilja gå!

Får uppdatera mer imorgon..!


Hmm skrev två inlägg igår..

Få se om det dyker upp nu på bloggen då.. :S

En goo natt visa, dröm sött alla!

http://youtu.be/yCjJyiqpAuU

Lööv you!

Helgen har gått i rasande fart...

VILL NI VETA EN SAAAK???!!!
Träden är i knopp här, björkarna slåt garanterat ut i veckan om det blir så varmt som dom lovat. Det är nääästan sommar! Jag som egentligen inte gillar sommaren nå vidare tycker faktiskt det ska bli riktigt skönt!
Är ju härligt bara dra på sig foppisarna (och tunnare kläder så klart) och ge sig ut!

Helgen har gått i lathetens tecken jag får ju som inte göra så mycket. Lördag var vi i Villis och kolla drifting, heeej va det gick. Såg så sjukt roligt ut att köra men jag är ju så feg så skulle aldrig våga. Duktig är dom och roligt var det även om man frös hela dagen!
Nej tror jag ska fortsätta drömma om min jänk! Det är lugnast så.. ;) Även om det kan gå hett till i en sån med *HOST*
En sak är säker när jag gått ner i vikt så vill jag ha en kväll i Rockabillyn´s tecken, just löööv det stuket och såå fina klänningar. HJÄLP tänker NI väl mina vänner, den där mysan bra galen hon!! Men si tänk NI det för det är jag som ska ha det och int NI! PilluttanEr!!

Idag har jag också hunnit med att besöka J med familj var där och drack kaffe och prata om livets viktga gåtor, var jättetrevligt.
Ikväll har jag suttit på backen och planterat mina frön som jag sen satt i växthuset blir verkligen spännande och se om jag lyckas få upp några blommor. Man är ju totalt nollad inom denna bransch men kan ju inte heller bli nått om man inte försöker. Bara lite jobbigt nu iom att man inte bör/ska/får lyfta tungt men de fixade sig. Få se vad jag hittar på imorgon. SJUKT vad jag är pigg just nu, häärlig känsla..!!

Att äta går som en dans har inte haft några problem alls kan inte påstå att jag blir mätt just då jag äter även om det tar ca 20-30 min för en dl. Men efter ett tag så blir magen som en liten boll! Lustigt va?? Att man kan känna sig som en uppsvullen gris på 1 dl mat!! Suget det har jag kvar efter goo mat, ooojaa! Men de får man lära sig och leva med, el egentligen vet jag inte heller om jag är sugen men det ser gott ut när man sitter med sin barnmat för 1 åringar. Jag trodde ju jag skulle dö av äckel då jag åt men dom är faktiskt helt okej md lite salt och peppar på. 
Nåja i veckan ska jag börja äta finfördelad mjuk go mat. Tror jag ska fixa en ciliconcarne! 
Få se om man grillar i helgen men då kör jag på lax, vill ha säkra kort i början och inte stressa min nya mage. 

Imorgon ska jag väga mig igen får vi se om jag gått ner mer. 
Har börjat gå nu två ggr per dag till en början för att inte överanstränga mig totalt med tanke på att man är relativt nyopad. Ska sen utöka och gå en längre promenad per dag. 
I höst blir det nog vattengympa då det är skonsam träning. Njuter iallafall i fulla drag just nu. 
Imorgon kan de vara tvärtom men som sagt EN DAG I TAGET!! :) 

 Nää mina vänner nu ska denna ÅSELEtjej göra kväll!

PUSS PÅ ER!

PST.. mitt nya motto/mantra ska bli följande : Inget är omöjligt bara du själv som sätter gränserna!!

OVER A N D OUT!




Nu är det slut sjunget detta för mig.. !!!

http://youtu.be/nCPvRpJUvXg

Fanns tyvärr ingen sån kod som ska in här så länkar.. ;)

Idag är det första dagen...

Tänker äta idag, första gången sen 13:e april. Blir köttkorv och mos.. ;) Det är lätt tuggat och gott med lite senap till. Grrrr va GÖTT!
Är ju Fredag idag och har då inga planer alls för helgen. Blir väl se på när andra lyfter och jobbar. Ska ta och dammtorka lite kanske. Fönstrerna behöver verkligen göras..:( Men får väl vänta till i Juni i år!
Hade faktiskt tänkt lejja bort det som en present åt mig själv men pengar, pengar, peeengar!! Var finns dom?? Växer på träd el?? Tala om det för mig!!

Jaa men gud ja. Var ut på en halvtimmes promenad sen sällskapa jag åt M när han åt lunch och när jag kom hem igen så stod det en fin blomma vid dörren. OJ va jag blev glad!! Bara som en liten gest för jag har opererat mig så himla sött. Min svärmor är så himla underbart snäll!!

Ikväll ska ju Emanuel på sitt första disco, gissa om jag skulle vilja vara där och bara tjyvkika lite.. ;) Nog för att i den åldern så ät dom mest popcorn och fånar sig men dom är ju så söta när dom dansar!
Herregud vad tiden går fort.

Ha en mysig Fredag!


Snön ligger vit på backen....

Så kom det ännu mer vårrusk, snöblandat regn. Jag som trodde de skulle ge sig när det nu var så varmt igår men tjii fick man!

Idag är Elina ledig med mig men vet inte vad som är fel med henne??!! Vad jag än säger så gråter hon!! Undra om hon håller på att bli sjuk, fast de tror jag ju jämt?? El kan dom vara så här?? Jag blir snart galen!!

Tänk vad tiden går fort. För en vecka sen nu var det dagen efter op och jag fick in ett glas vatten som jag skulle börja dricka med tesked. Öm och seg var man men tänk så fort de går och nu är jag bara liite öm.
Nu ska jag ju snart börja äta, GULP!! Hoppas, Hoppas det går bra och att jag kommer känna mättnad.

Fick låna en bok igår den heter, DU ÄGER av Mia Törnblom verkar vara mycket lärorikt tänk om man haft den redan som yngre och tagit sig an det som skrivs. Då kanske livet sett annars ut.
Man känner igen sig ordentligt. Kan verkligen rekomenderas.

Igår kväll fynda jag på loppis. Just loppis är en passion jag har! Måste bara in och kika vad som kan finnas och kanske måsta följa med mig hem. Vart två hängamplar för hela 5 kr/st! Och en ny kökslampa för 80 kr som hittat! Det bästa är att sommaren har inte ens börjat och nu har man både auktioner och loppisar i massor framför sig.

Nej nu tror jag bestämt jag ska hämta kameran och ladda in lite nya bilder så det kanske kommer in lite fina kort på min lilla blogg.

HastalaVIsta!!

SooolStrålar! ....

..Dom glänser in genom mina skiiiita fönster! Hjälp alltså??!! Någon som frivilligt vill komma och putsa??!!

Vet Ni jag mår jättebra!! Även om jag fryser och är öm så mår jag bara så BRA! Hoppas det fortsätter så!!!
Flytet går bra och är inte speciellt jobbigt. Har avverkat två kalas nu och inte ens varit direkt i närheten av sugen. Det enda som min hjärna och jag tänkt är undra om jag nånsin kommer kunna smaka en liten tårtbit el så igen??!! Är ju så bra att det finns så mycket annat gott som man kan göra som är nyttigt!!
Nästa år då jag fyller år så blir de bara nyttigt fika så mina gäster får leva i min nya värld..! :D

Absolut skönast är att jag mår så bra i hela kroppen!! Allt det där jag kände första dagarna är som bortblåst!!
Nästa vecka ska jag på en workshop och testa mindfulness (hur de nu stavas) ska helt enkelt lära mig och slappna av något jag tror på stenhårt! Eftersom jag är så satans stressad inombords och ofta har dåligt humör pga det vilket nog tyvärr mina barn får känna av rejält mellan varven. Ska bli jättespännade!!

Helgen kommer i stormsteg känner mig mest sur över det. Händer nå skit häftigt i villis som jag verkligen saknat och längtat efter få känna doften av brännt gummi, men tror du man har nå pengar?? Vill bara gråta hade så jävla, förbannat velat fara dit med min familj. Ta med lite picknic, gubben kanske några öl och sitta i solen och njuta till tonerna av burn outs. Fan va det SVIDER!!!

Vad har Ni andra för planer då??

Puss på rumpan!


Så här kan maten se ut nu efter operation...

Flytande perioden:
Frukost- 1 dl välling/lätt- fil, -mjölk,-yoghurt (lättsockrad 0,1-0,5%) välj ett av alternativen.

Mellanmål
1 dl närings/proteindryck alt. proviva/juice

Lunch
I dl lätt- fil, -mjölk,-yoghurt (lättsockrad 0,1-0,5%) välj ett av alternativen. OBS Intages 20 minuter före maten alt efter maten.
1 dl Varm slät soppa

Mellanmål
1 dl närings/proteindryck alt. proviva/juice

Mellanmål
1 dl närings/proteindryck alt. proviva/juice

Middag
I dl lätt- fil, -mjölk,-yoghurt (lättsockrad 0,1-0,5%) välj ett av alternativen. OBS Intages 20 minuter före maten alt efter maten.
1 dl Varm slät soppa

Kvällsmål
1 dl närings/proteindryck alt. proviva/juice

Drick minst 1 liter övrig dryck såsom vatten, buljong, te, kaffe eller lightsaft (min 1-3 kcal/dl) mellan målen

Pure veckor:

Frukost
1 dl gröt + 1-2 msk fruktpure alt I dl välling alt 1 dl mjölkprodukt

Mellanmål
1 dl näringsdryck alt ½ dl semper protein blandat med 1 dl mjölk /proviva/juice

Lunch Kan ersättas med 5 mån barnmat
1 dl lättmjölk ca 20 min före måltid
1-2 msk mixat kött alt fisk alt äggrätt
1-2 msk ptatis alt ris alt pasta
1-2 msk grönsaker alr rotfrukter som kokas och passeras
lite sås tillagad fettsnålt

Mellanmål
1 dl näringsdryck alt ½ dl semper protein blandat med 1 dl mjölk /proviva/juice

Mellanmål
1 dl näringsdryck alt ½ dl semper protein blandat med 1 dl mjölk /proviva/juice

Middag
Kan ersättas med 5 mån barnmat
1 dl lättmjölk ca 20 min före måltid
1-2 msk mixat kött alt fisk alt äggrätt
1-2 msk ptatis alt ris alt pasta
1-2 msk grönsaker alr rotfrukter som kokas och passeras
lite sås tillagad fettsnålt

Kvällsmål
1 dl gröt + 1-2 msk fruktpure alt I dl välling alt 1 dl mjölkprodukt

Drick minst 1 liter övrig dryck såsom vatten, buljong, te, kaffe eller lightsaft (min 1-3 kcal/dl) mellan målen

Förslag på passerad kost
-Pannbiff eller Biff á la Lindström, smal sås, potatismos eller kokt pressade potatis, kokt passerad broccoli (ej stjälken)
-Lättstekta köttbullar, potatismos, passerad lingonsylt, kokt passerad blomkål (ej stammen)
-Köttfärssås, potatismod/pressad potatis, skalad passerad tomat
-Kalvsylta, potatismos, inlagda passerade rödbetor
-Köttkorv, rotmos
-Kokt passerat/mixat kött (t ex kalops, dillkött, pepparotskött, kyckling.), smal sås, potatismos, kokta och skalade passerade grönsaker.
-Ungsgratinerad mager falukorv, potatismos, skalad passerad tomat, tomatsås
-Korv stroganoff, pressad potatis, kokata passerade sommargrönsaker (från fryspåse)
-Lättstekt blodpudding, passerad lingonsylt, kokta passerade morötter
-Fiskgratäng med potatismos, kokta passerade morötter
-Kokt fisk, pressad potatis, dillsås/äggsås, kokta passerade grönsaker
-Fiskpudding/fiskpaté/fisksufflé, kokt mosad potatis, kall sås, kokt passerad broccoli (ej stjälken)
-Kokt lax, potatismos, kall sås, passerade grönsaker.
-Fiskbullar med sås, kokt pressad potatis, stuvad hackad spenat.
Undvik svårsmälta livsmedel såsom citrusfrukter, sparris, konserverad svamp, trådiga stjälkar från broccoli och blomkål, mjukt degigt bröd, popcorn.

Förslag på måltider när du ska äta vanligt igen
Frukost
½ glas fil eller mjölk
1 liten smörgås med magert pålägg
1 tsk lättmargarin

Mellanmål
½ glas mjölk, 2 osötade skorpor (gärna osötade fullkorn)

Lunch
1 liten kokt potatis alt 2 msk kokt ris eller makaroner
1 liten pannbiff alt 3 köttbullar alt 1-2 skivor falukorv eller 2 fiskpinnar samt grönsaker

Mellanmål
½ glas juice (proviva eller annan juice)
1 liten smörgås alt 1 kokt ägg och lite frukt

Middag
1 liten kokt potatis alt 2 msk kokt ris eller makaroner
1 liten pannbiff alt 3 köttbullar alt 1-2 skivor falukorv eller 2 fiskpinnar samt grönsaker

Kvällsmål
Ev rester från lunch eller middag

Tugga väl och ta god tid på dig!
Näringsdrycker kan fortfarande användas som mellanmål.

De näringsdrycker jag använder från apoteket är Fortimel och Fresubin

Mina mål!

10 kg har jag ju redan passerat så det får vara bara känslan av det..!! :)
20 kg nya träningskor
30 kg ny frisyr och hårfärg
40 kg weekend med gubben
50 kg tatuering

Detta ska jag uppfylla och unna mig som små sporrar för all träning och kostmedveten het man kommer få..!!
Wohoo!

Hitta förresten var jag skulle trycka så det inte blir ett enda stycke så nu blir de kanske lite roligare att läsa.. ;)

Hoppas Er dag varit bra de har min!
Sett bröderna karlsson på morgonen den var inte så bra! =( Vart för rörigt!!
Efter de vart de apoteket och sen hälsa på jobbet, längtar få börja jobba igen!
Väl hemma samtal till fsk och fixa va som ska fyllas i för sjukskrivningen sen vart jag så trött så jag small på soffan. Har varit ute på gräsmattan och tränat lite med Trixi.
Emanuel kom hem med stånk och brak sen var de full fart med kompis, tv-spel, cykling och lekar. Fixade en älggryta som fått puttra länge till min underbara familj och sen fotbolls träning med Emanuel fick stå och hejja då dom spela. Måste bara säga barn i den åldern är för härlig njuter av att titta på dessa små lirare.

Nu har jag precis fått i mig kvällsmålet och ska se va tvn bjuder!

Idag ska min allra egnaste Magnus få en stor (skulle skrivit stjärna i himlen) men vet han blir gladare av en traktor i himlen för han är helt gudomligt, underbar och fixar ALLT här hemma så jag ska få bli läkt i magen.
Pjutt på magen gubben!!

Mina barn är oxå jätteduktiga!!

Älskar Er!




Home Sweet Home!

HEMMA.. Vet Ni hur skönt det är att vara hemma. Ska absolut inte klaga på sjukhuset dom är verkligen mån om en och man kollas både dag och natt. Sovmorgon på lassa vad är de?? Operationen gick jättebra! Var roligt bli sövd som en super häärlig fylla fast bättre kunde inte sluta skratta och sen sov jag! SNARK!! Sövdes klockan tolv och vaknade upp tre timmar senare med väldig smärta och illamående, fick medecin mot båda så sen sov jag till klockan var nästan sju på kvällen.

 Första dagen sov jag mest man orkade inte riktigt något men i takt med att dagarna gått så har jag blivit allt piggare. Man är ju ingen maraton löpare direkt men man är ändå ofärsämt fräsch. Upplevde nån typ av depp första dagarna, visste inte riktigt vad jag kände ville gråta vissa stunder och skrattade andra. Var jobbigt prata i telefon och ville mest bara vara ensam. Men nu har det oxå vänt idag känner jag mig på skitbra humör. Ska bli en otroligt spännade resa och kan skvallra om att jag tror jag gått ner 12 kg nu sen den 13 april, det ni.. ;) Får se hur resten av viktminskningen går. Äter fortfarande flytande blir på Lördag jag testar vanlig mat har köpt två barnmatsburkar är som och vara ett igen!! Kommer bli spännade.

Har bestämt mig för att fota mig en ggn i månaden samma dag som jag opades så att jag har bilder till sen. Kan vara bra som motivering senare i livet då man står still och suget kanske infinner sig för suget kommer ju alltid finnas kvar.

 Nu ska jag äta soppan hela en dl som tar ca 20 min att få ner.. ;) Sen sova en stund är ganska trött efter gårdagens sena kväll och morronens film tittande och besök på apoteket är ju fyra tabletter man ska äta nu efter op och ev livet ut.

MITT NYA LIV ÄR HÄÄÄR! Pussar!

Förlåt...

Blir tokig vet inte varför allt blir ett enda stycke på bloggen, har M´s dator och den gör så här! Finns ingen stans att redigera och även om jag delar upp det i stycken så blir det ett enda stycke när jag "postar" det. Är iallafall hemma nu och kommer uppdatera så snart jag ids. Just nu har jag sugit i mig massor av info på ett forum. Vi hörs alla mysiga! Puss!

Detta har jag gjort och är mitt nya liv..

Gastric bypass Gastric bypass är en kombination av en liten mage och delvis urkoppling av tunntarmen. Magsäckens övre del (ca 15-30 ml) avskiljs från resten av magsäcken med hjälp av en häftapparatsteknik som kallas stapling. Den gamla magsäcken som är den större delen blir kvar och bildar en så kallad blindsäck och den producerar som tidigare magsafter En ny förbindelse från den lilla magfickan skapas genom att tunntarmen avdelas efter ca 50-75 cm och den nedre delen av tarmen sys fast vid magfickan. Genom den passagen transporteras sedan maten Du äter. Den övre änden av tunntarmen sys fast 75-100 cm ned på tarmen som kopplats till magfickan. Därmed förbinds den resterande magsäcken med tarmen och de viktiga magsafterna tillförs maten i tarmen. Att anpassa sig till små portionsstorlekar och välja en näringsrik och varierad kost är viktigt för att operationen skall lyckas och näringsbrister undvikas. Denna operation skapar en viktminskning på ca 75% av övervikten.

 Genom denna operation får man en kombination av en liten mage och klart försämrat upptag av föda. Då blir tiden för kort för att hinna bryta ner och ta upp all föda. Således kommer stora delar ut med avföringen utan att tas upp av kroppen. De finns patientkategorier där bypass bör vara förstahandsalternativ. Då handlar det om personer med annorlunda ätbeteende, det vill säga att man småäter ofta, och som har ett högt intag av lättsmält, sockerrik föda exempelvis glass, godis med mera. Denna kategori kan "äta igenom" ett band och får därmed en mindre viktnedgång. Konvalescens - Gastric Bypass Operationen är första steget i en stor omställning i Ditt liv. Under konvalescenstiden skall vävnaderna få läka efter operationen och Du skall lära in nya beteenden. Det gäller givetvis i första hand Dina ätbeteenden men det gäller också att lära nya motionsvanor. De första veckorna efter utskrivningen får Du endast inta flytande föda. Skälen till detta är att vävnaderna måste få tid att läka ihop och bli tillräckligt starka. Tidigare erfarenheter har visat att patienter som alltför tidigt får äta fast mat riskerar att vidga den nya magfickan och magmunnen.

Efter veckor på flytande föda skall Du under några veckor inta purékost och därefter övergå till små portioner normalkost. Stygnen tas bort på mottagningen eller hos distriktssköterskan ca två veckor efter operationen. Du får vanligtvis återbesök ca en månad efter operationen.

Vid återbesök till operatören tas gördeln bort. Sjukskrivningstiden är normalt 4-8 veckor. Kortare tid kan förekomma t ex hos personer med helt stillasittande kontorsarbete. Lite längre tid kan vara aktuellt hos personer som har tungt kroppsarbete. Restriktioner - Gastric Bypass Det finns ett antal typer av födoämnen som är svåra att tolerera och som därför skall undvikas. Detta är i första hand födoämnen med högt sockerinnehåll (ger dumping) eller högt fettinnehåll (ger diarréer). Det finns även en del födoämnen som är svåra att sönderdela och därför har lätt att fastna i öppningen mellan den lilla magsäcken och tunntarmen. Exempel på detta är t ex vissa grönsaker som sparris, ananas, rabarber, broccoli, apelsinkött och torkad frukt. En annan kategori är födoämnen som har en tendens att kleta ihop sig och bilda en tuggummiliknande massa. Exempel på detta är ris, cocos och vitt bröd, dessa livsmedel bör därför provas med försiktighet och bör tuggas väl. Förutom ovanstående är det för många patienter svårt att inta helt kött. Malet kött tolereras bättre om det tuggas noggrant. Man bör dock inte helt avstå från kött eftersom detta är en bra proteinkälla. Om man intar kött bör detta dock vara fettfattigt. Efter konvalescensen Eftersom Du äter små mängder mat är det viktigt att Du väljer bra mat, dvs näringsriktig mat av hög kvalitet.

Gastric bypass är förknippat med en klar risk för att diverse bristsymptom skall uppstå (fr a blodbrist, proteinbrist och vitaminbrist) om man inte sköter måltiderna. Måltidsordningen skall därför vara regelbunden med ca 6 mål mat om dagen. Undvik dock småätande mellan måltiderna. Det är viktigt att Du tuggar maten noggrant. Ta god tid på Dig när Du äter. Måltiderna får gärna ta 30 - 45 minuter, i varje fall minst 20 minuter. Skölj inte ner maten med dryck. Försök att äta varje måltid så torr som möjligt. Maten kommer då att stanna längre i magfickan och Du får en bättre mättnadskänsla. Dessutom är det mindre risk att maten stockar sig i den nya magmunnen, något som kan ge smärta och eventuellt kräkningar. Vätska får Du istället dricka mellan eller en kort stund före måltiderna. Lämpliga drycker är vatten, te, kaffe, utspädd juice mm, men absolut inga stora mängder söta och kaloririka drycker. Dumping Dumping är ett symptom som uppstår då man överlastar tarmen med glukos (socker). Hos normala personer med intakt funktion av nedre magmunnen portioneras maginnehållet ut i tarmen i små mängder i taget. Då kan dumping inte uppstå. Hos patienter opererade med Gastric bypass ramlar hela den intagna födan omedelbart in i tunntarmen. Det innebär att man får en hög lokal glukoskoncentration och dumping uppstår. Dumping karakteriseras av en känsla av matthet, hjärtklappning och ibland kallsvettning. Ofta måste patienten gå och lägga sig en stund och symtomen försvinner då på 10-15 minuter. Detta kan låta ganska beskedligt. I praktiken upplever dock många patienter detta som mycket obehagligt. Patienter som äter mycket sötsaker (fr a godis) får mycket dumping. Dumping är såpass obehagligt att de flesta patienter därför avstår från sötsaker. Detta innebär att Gastric bypass är en lämplig operation för kraftigt överviktiga godisätare. Kräkningar De flesta opererade patienter känner någon gång smärta eller kräks efter födointag. Detta beror i allmänhet på att de ätit för mycket eller för fort. Ät sakta och lugnt och lär Dig lyssna på signalerna från Din mage. Sluta äta i tid innan Du mår illa, får ont eller kräks. Kräks Du regelmässigt är detta ett varningstecken. Det kan bero på felaktigt ätbeteende, men kan även bero på att utflödet från magfickan blivit för trångt och detta kan då behöva åtgärdas. Brukar Du kräkas ofta, så ta upp detta till diskussion vid något återbesök.

Alkohol Alkohol i alla former är mycket kaloririkt och rinner lätt ner och motverkar därigenom syftet med operationen. Ett glas vin eller liknande vid speciella tillfällen är dock inte något fel. Många patienter upplever sig tåla mindre mängd alkohol efter operationen än före. Detta kan bero på att alkohol sänker blodsockernivån som redan tidigare kan ligga på en låg nivå, som ett resultat av operationen. Detta kan i vissa lägen innebära risker och innebär ytterligare ett skäl till att man skall ta det försiktigt med alkoholhaltiga drycker efter operationen. Vitaminer Alla patienter som genomgått Gastric bypass skall regelbundet äta vitamintabletter. Man måste framför allt vara uppmärksam på intaget av de olika B-vitaminerna. När Du skrivs ut från avdelningen får Du recept på vitaminpreparat. Anemi Anemi betyder blodbrist. Alla patienter som opereras måste regelbundet inta järntabletter för att undvika att anemi uppstår. Det är trots detta viktigt att regelbundet följa upp blodvärdet och vid behov öka järntillskottet. Proteinbrist Många patienter får problem med proteintillförseln. Den del av tarmen där födan tas upp måste vara kort för att undvika att för mycket fett tas upp ur födan. Nackdelen med detta är att det också blir svårt med proteinintaget. Man måste därför se till att födan innehåller mycket protein och att man av och till tar proteintillskott. Ett lämpligt preparat är t ex Fortimel eller Modifast. Även proteinnivåerna måste regelbundet mätas. Graviditet Gastric bypass utgör inget hinder för graviditet. Det är däremot inte önskvärt att patienten är gravid under den period då vikten rasar. Man rekommenderar kvinnor som önskar skaffa barn att vänta minst ett år efter operationen tills vikten stabiliserats på en ny nivå. Före graviditet är det också nödvändigt att kontrollera att näringsbrist inte föreligger. Man måste också under graviditeten kontrollera näringstillståndet extra noga. Medicinering Den nya lilla magen utgör i allmänhet inget hinder för att ta tabletter. Ofta måste ändringar ske i medicinering av högt blodtryck, diabetes, astma och andra sjukdomar, då man går ner i vikt efter operationen. Smärtmediciner kan också behöva ses över. Ta upp denna fråga vid återbesöken, eller med den läkare som normalt sköter dessa åkommor. Diarré En del patienter kan drabbas av diarréer efter operationen. Diarréerna är ofta relaterade till det totala fettintaget. Det fett Du intar passerar ofta mer eller mindre osmält rakt igenom mag-tarmkanalen. Detta orsakar ofta diarréer som är fluffiga, flyter på vattnet i toalettstolen och luktar illa. Illaluktande gaser är också vanliga. Du kan emellertid styra detta själv genom att minska fettintaget. Man lär sig efterhand hur man skall hantera ätandet för att undvika symptom. Håravfall Ökat håravfall är något som drabbar en del patienter framför allt under första halvåret efter operationen. Detta leder dock aldrig så långt som till skallighet och hårväxten återkommer alltid så småningom i full omfattning. Läkarkontroller Efter operationen kommer Du att regelbundet kontrolleras.

Du kommer för resten av livet att vara bunden till regelbundna kontroller eftersom det alltid kommer att finnas risk för att olika bristtillstånd kan uppstå. Med tiden anpassar sig dock de flesta patienter till operationens krav och sköter sitt näringsintag på det sätt som krävs. Fysisk aktivitet Liksom när det gäller födointaget gäller det att successivt lära sig nya vanor. Sätt inte igång från början med någon våldsam satsning på motion, börja försiktigt, förslagsvis med promenader och öka successivt och målmedvetet.

Vårdtiden på sjukhuset Det är viktigt att Du kommer upp ur sängen så fort som möjligt efter operationen för att undvika blodproppar och lunginflammation. Redan på operationsdagens kväll får Du hjälp att sitta på sängkanten och stå upp en stund. Det är också viktigt att Du rör på tårna när Du ligger i sängen. Sjukvårdspersonal kommer att instruera hur Du på bästa sätt tar Dig ur och i sängen. De förser Dig även med en vattenflaska, i vilken Du skall blåsa med en slang varje timme, för att undvika lungkomplikationer. I samband med operationen får Du en gördel som stöd runt magen. Den är fasttejpad på huden och skall sitta i 4 - 6 veckor efter operationen. Om Du är allergisk mot plåster, påpeka detta för personalen. Vanligtvis får Du redan dagen efter operationen börja med att inta ett glas (200 ml) vatten teskedsvis. Det resterande vätskebehovet får Du via dropp. Du får sedan successivt återgå att inta hela Ditt vätske- och näringsbehov via munnen. Vårdtiden på sjukhus efter operationen är normalt 3 - 5 dagar.

Detta har jag kopierat från viktforum på viktop.se

RSS 2.0